Meco R&D Update #2 🚀

29.07.2024

Knapperige gehaktballetjes, perfect gepaneerde schnitzels en langer houdbare gerechten - benieuwd naar hoe we dat voor elkaar krijgen? 🚀 We lichten een tipje van de sluier op in onze nieuwste R&D-update!

Welkom bij onze tweede R&D-update van het jaar! We hebben in het afgelopen kwartaal grote stappen gezet in productontwikkeling en procesoptimalisatie. Hieronder vindt u de hoogtepunten van onze recente innovaties:

  • In de kijker: La Reine des Boulettes gehaktballen uit onze frituur- en gaarlijn.
  • Machine in de kijker: geautomatiseerde paneerlijn.
  • Nieuw zomers receptuur: zomerse Paella (art. 43081000).
  • Verbeterde houdbaarheid van warme bereidingen door sensoren op vacuüm verpakkingsmachines.

 

In de kijker: La Reine des Boulettes gehaktballen uit onze frituur- en gaarlijn

Het voorbije jaar hebben we onze bak- en gaarprocessen grondig geoptimaliseerd. Onze gaarlijn (geïnstalleerd in 2020) heeft vanaf het begin bijgedragen aan de efficiëntie en kwaliteit van onze voorgegaarde gehaktproducten.

Nu, met de integratie van onze nieuwe frituurlijn (aangeschaft midden 2023), is de kwaliteit van diverse voorgegaarde vleescomponenten verder verbeterd, met in het bijzonder onze gehaktbal “La Reine des Boulettes”.

Het combineren van deze twee machinelijnen heeft de textuur en smaak van onze gehaktballen versterkt. Door de boulette eerst te frituren en daarna te garen, krijgt deze een knapperig korstje en een zachte, perfect gegaarde binnenkant. Het krokante buitenlaagje houdt de smaken en sappen goed vast, terwijl de ambachtelijke kwaliteit naar voren komt in de grovere textuur van de kern.

Bij het opensnijden of bijten proeft u direct de versheid en rijke smaak van onze bouletten. Ons R&D- en marketingteam hebben samengewerkt om dit kwaliteitsproduct onder de aandacht te brengen, resulterend in de naam "La Reine des Boulettes". Deze gehaktbal biedt een rijke smaak, is heerlijk om te eten en bovendien heel eenvoudig te bereiden.

  • 100% Belgische oorsprong 🇧🇪
  • 100% Korte keten 👨‍🌾

Machine in de kijker: geautomatiseerde paneerlijn

Onze volautomatische paneerlijn is een echte gamechanger. Voorheen deden we alles met de hand, maar deze nieuwe machine heeft onze efficiëntie en consistentie aanzienlijk verbeterd. De voordelen zijn duidelijk: snellere productie, lagere kosten en een gelijkmatige, hoogwaardige paneerlaag op elk product.

De overstap naar automatisering biedt aanzienlijke voordelen:

  • Optimale kwaliteit: Gelijke dosering van eiwit en paneermeel zorgt voor consistente kwaliteit.
  • Gelijkmatige coatings: Het unieke zeefsysteem garandeert een gelijkmatige coating op elk product.
  • Efficiënt gebruik van paneermeel: Het nieuwe trilsysteem voorkomt overtollig paneermeel.
  • Kosten- en energiebesparing: Algemeen besparend op kosten en energie.
  • Flexibiliteit in personeel: Programmasturing biedt flexibiliteit in personeelsinzet.

Verlies van ambachtelijkheid?

Een veelgestelde vraag is of automatisering de ambachtelijkheid aantast. Wij geloven van niet, omdat we het vakmanschap behouden in de essentiële delen van het productieproces. Ons vlees wordt nog steeds met de hand geselecteerd en gesneden door ervaren vakmensen, wat de basis vormt voor onze hoogwaardige producten.

Automatisering maakt een groot deel van de productie efficiënter, maar het cruciale menselijke aspect blijft behouden. De coating wordt nu geautomatiseerd voor consistentie en efficiëntie, maar het samenstellen van de batter gebeurt nog steeds handmatig. Deze aanpak waarborgt de kwaliteit en ambachtelijkheid van onze producten.

paella à la Meco

Nieuw in ons Culinair gamma: Paella

We zijn trots om onze nieuwe zomerse paella (art. 43081000) te presenteren! Dit smakelijke gerecht bestaat uit gekookt kippenvlees, inktvis, mosselvlees, rijst, rode paprika en doperwten, en komt verpakt per 3 kg in een vacuümverpakking. Het is een perfecte aanvulling op onze voorgegaarde kipapero’s, die vers of diepvries beschikbaar zijn.

Top Combo: Onze voorgegaarde kipapero’s (80 g/stuk) zijn een geweldige match. Bekijk hier.

Optimalisatie van het Vacuümverpakkingsproces

Onze vacuümverpakkingsmachine is onlangs uitgerust met sensoren die het verpakkingsproces optimaliseren. Dankzij deze innovatie kunnen we warme voedingsmiddelen, zoals onze vol-au-vent, direct na bereiding vacuüm verpakken. Dit verhoogt de efficiëntie en verlengt de houdbaarheid, terwijl de smaak en voedingswaarde behouden blijven.

Geavanceerde sensoren voor optimale omstandigheden

De nieuwe sensoren stellen onze machine in staat om vacuüm te verpakken bij optimale temperaturen, met een druk van ongeveer 6 millibar en een minimaal zuurstofgehalte. Hoewel een volledig vacuüm technisch niet haalbaar is, streven we naar een druk zo dicht mogelijk bij 0 millibar, terwijl de atmosferische druk standaard ongeveer 1013 millibar bedraagt. Deze optimalisatie vermindert oxidatie en microbiële groei, wat de houdbaarheid van onze producten verlengt.

Vacuümverpakken van warme producten: geavanceerde Techniek

Bij het vacuümverpakken van warme producten ligt het kookpunt lager, omdat de druk in een vacuüm veel lager is. Dit betekent dat vloeistoffen in warme producten sneller beginnen te koken, zonder dat een extreem lage druk nodig is. Hierdoor kan met een minder intensieve vacuümverpakking toch het gewenste effect worden bereikt.