Meco zet in op extra cyberveiligheid - NIS2 & cyber security

25.07.2024

Hoe gaat Meco te werk bij de implementatie van NIS2 om haar digitale veiligheid te verbeteren?
Leer meer over de stappen die we hebben genomen, de voordelen voor u als klant en hoe wij de continuïteit van onze diensten garanderen.

Meet the IT Team

  • links: Gilles Messens (IT Support) 

  • midden: Werner Vanhorenbeeck (IT Manager) 

  • rechts: Sven Sipido (Systeembeheerder)

Meco's stap naar een veilige en vooruitstrevende digitale werkvloer

 

In gesprek met Werner Vanhorenbeeck over NIS2 & cybersecurity

Werner Vanhorenbeeck legt uit waarom digitale veiligheid bij Meco een topprioriteit is: "Bij Meco nemen we onze verantwoordelijkheid serieus als het gaat om de veiligheid van zowel onze producten als onze processen. Dit omvat niet alleen fysieke veiligheid, maar ook digitale veiligheid. De NIS2-richtlijn, of Network and Information Systems Directive 2, is Europese wetgeving die ontworpen is om de cyberveiligheid in kritieke sectoren te versterken. Dit geldt m.a.w. voor bedrijven binnen de energie, transport, banken, infrastructuur en de voedingssector, waarin wij uiteraard  actief zijn. Het is voor ons essentieel om deze richtlijnen te volgen om zowel onze eigen digitale weerbaarheid te versterken als die van onze partners.

Om onze gebruikers bewust te maken van de gevaren zoals phishing en het belang van digitale veiligheid werken we samen met Fox&Fish Cyberdefense, experts op het gebied van cyber awareness en phishing. Daarnaast hebben wij samen met Uptime Security een cybersecurity verbetertraject doorlopen waarbij we de belangrijkste stappen hebben ondernomen om tegen het einde van dit jaar NIS2 compliant te zijn. De belangrijkste stappen die we hiervoor hebben ondernomen zijn ondermeer:

1. Voorkomen van cyberincidenten:

  • Systemen up-to-date houden.
  • Strikte beleidslijnen hanteren.
  • Maximale beveiliging toepassen, zoals 2FA en biometrische authenticatie (bijv. vingerafdrukken).

2. Detecteren van potentiële gevaren:

  • Actief monitoren van evenementen en systemen.
  • Escaleren indien nodig bij verdachte activiteiten.

3. Opstellen van draaiboeken:

  • Cyber incident response plan: Een gedetailleerd draaiboek met acties, handelingen en verantwoordelijkheden van het cyber incident response team.
  • Disaster recovery plan: Een gedetailleerd draaiboek voor het herstellen van gegevens en systemen bij verlies of schade.

Door deze pijlers te volgen, versterken we onze digitale veiligheid en kunnen we adequaat reageren op potentiële bedreigingen.

De voordelen zijn zowel duidelijk als aanzienlijk in dit digitale tijdperk:

1. Uw gegevens zijn bij ons veilig
"Sinds de implementatie van NIS2 zijn we nog beter in staat om uw informatie te beschermen tegen cyberaanvallen en behandelen we uw vertrouwelijke gegevens volgens de beste praktijken."
 

2. Continuïteit en betrouwbaarheid van onze productie en diensten
"Ook kunnen we door de verbeterde beveiliging van onze systemen de continuïteit en betrouwbaarheid van onze diensten garanderen, zelfs in het geval van een cyberincident," voegt Werner toe. "Bij Meco blijven we ons inzetten voor de hoogste standaarden op het gebied van digitale veiligheid", benadrukt hij.

Heb je vragen over hoe Meco NIS2 implementeert of over onze aanpak van digitale veiligheid? Neem gerust contact op met Werner Vanhorenbeeck via e-mail op werner@meconv.be. We staan klaar om je te helpen en je meer inzicht te geven in onze processen en maatregelen.